Jaunumi

10.03.2021 / 13:07

Noslēgusies viktorīna par drošību internetā un medijpratību

Drossinternets.lv Vislatvijas viktorīnā visu februāra mēnesi tika aicināts piedalīties ikviens Latvijas skolēns. Tā ietvēra jautājumus gan par interneta vēsturi, terminiem, dažādiem izaicinājumiem un interneta izmantošanas paradumiem, gan arī par drošību un medijpratību. Viktorīna tika organizēta sadarbībā ar Viktorina.lv, un tajā piedalījās vairāk nekā 10 000 skolēni no visas Latvijas. Visaktīvākie bija 4.- 6. klašu skolēni, kas veidoja turpat 48% no visiem viktorīnas dalībniekiem. Iespēja piedalīties viktorīnā bija arī pieaugušajiem – vecākiem, skolotājiem un citiem interesentiem.

 

Zināšanu trūkums par sociālo mediju platformās noteiktajiem vecuma ierobežojumiem, elementāru ar interneta vidi saistītu jēdzienu nezināšana un risku nenovērtēšana ir kļūdas, ko visbiežāk pieļāvuši Latvijas skolēni, piedaloties Drossinternets.lv organizētajā viktorīnā.

 

  • Liela daļa (38%) 1.-3. klašu skolēnu ir gatavi noticēt informācijai, nepārliecinoties par  tās patiesumu. Vairāk nekā trešdaļa (36%) jaunāko klašu skolēnu ir pārliecināti, ka dati ir tas pats, kas dators. Viktorīnas rezultāti arī apliecina nezināšanu par sociālajos tīklos noteiktajiem vecuma ierobežojumiem. Katrs ceturtais pirmo klašu skolēns nezina, ka sociālo tīklu platformās Snapchat, TikTok un Instagram drīkst reģistrēties tikai no 13 gadu vecuma.
  • Gandrīz trešdaļa (30%) 4.- 6. klašu skolēnu neuzskata, ka reģistrēšanās sociālajos tīklos pirms 13 gadu vecuma sasniegšanas ir saistīta ar iespēju redzēt kaitīgu vai vecumam nepiemērotu interneta saturu. Tāpat šīs klašu grupas skolēni nav pietiekami informēti, kur vērsties, ja nācies saskarties ar problēmsituācijām interneta vidē. Tikai puse (48%) zina, ka šādās situācijās jāvēršas pie pieaugušā, Drossinternets.lv speciālistiem vai jāzvana pa uzticības tālruni 116111. Jāatzīmē, ka sociālajos tīklos pastāv risks saskarties arī ar emocionālu pazemošanu, privātuma pārkāpumiem, saziņu ar svešām personām un citiem riskiem, par kuriem bērni būtu jāinformē un jāizglīto gan skolā, gan ģimenē.
  • Izplatītākās kļūdas 7.- 9. klašu skolēnu vidū ir nezināšana par digitālajā vidē svarīgiem terminiem. Lielai daļai (40%) šīs vecuma grupas viktorīnas dalībnieku nav zināšanu par to, kas ir algoritms un kā tas darbojas. Savukārt vairāk nekā trešdaļa (36%) nezina, ka © simbols apzīmē autortiesības.
  • Analizējot 10.- 12. klašu skolēnu atbildes uz viktorīnas jautājumiem, arī var konstatēt nepietiekamas zināšanas par drošību sociālo tīklu platformās. Mazāk par piektdaļu (14%)  vidusskolēnu zina, ka  Eiropas lietotāji WhatsApp drīkst reģistrēties tikai no 16 gadu vecuma. Turpat puse (44%) šīs vecuma grupas bērnu nezina, ka par kiberdrošības jomu Latvijā ir atbildīga ne tikai Cert.lv, bet arī Valsts policija un Aizsardzības ministrija. Savukārt 40% vidusskolēnu ir pārliecināti, ka simbolu "#" latviski sauc haštags, nevis mirkļbirka.

Aicinām skolotājus, skolēnus un viņu vecākus, kuri nav pildījuši testu, izpildīt to jebkurā sev ērtā laikā, izvēloties savu vecuma grupu un spiežot uz atbilstošās saites zemāk:
1.- 3. KLASEI
4.- 6. KLASEI
7.-.9. KLASEI
10.-12. KLASEI
PIEAUGUŠAJIEM