Jaunumi

08.06.2020 / 11:26

Drošība TikTok

Kas ir TikTok? Kāpēc šī lietotne tik ļoti aizrauj pusaudžus? Kādi ir riski un kā no tiem pasargāt savu bērnu? Atbildes uz šiem jautājumiem un noderīgu informāciju konta privātuma iestatījumiem jūs atradīsiet Drossinternets.lv izveidotajā padomu materiālā "Drošība TikTok" >>>.


Strauju popularitāti pēdējo gadu laikā piedzīvojusi sociālo mediju lietotne TikTok, kuru pusaudži iemīļojuši, jo tā viņiem ļauj izpaust sevi daudz brīvāk, radošāk un spilgtāk. Ar ķermeņa un lūpu kustībām tiek radīts komisks, smieklīgs, izklaidējoša rakstura video, kurā pusaudzis var dejot, dziedāt, izmantojot populāru dziesmu, filmu epizodes u.tml. Pusaudzis ar savu video var nodot kādu vēstījumu saviem draugiem un citiem lietotājiem. Tomēr vecākiem jāņem vērā, ka pusaudzis varētu atklāt par sevi ļoti privātu informāciju un izpaust sevi ļoti atklāti...iespējams, pat pārāk atklāti.

 

Tāpat arī pusaudzis ne tikai pats rada video, bet aktīvi skatās arī citu lietotāju saturu, tāpēc viņam var būt pieejams arī viņa vecumam nepiemērots, kaitīgs un pat nelegāls saturs:

  • Video var tikt atspoguļots seksuāla rakstura un cita veida pieaugušo saturs – alkohols, cigaretes, pieaugušo tēmas.
  • Bērna kontam var piesekot un uzrunāt svešinieks, lai seksuāli uzmāktos, šantažētu, iemantotu bērna uzticību vai manipulētu ar viņu.
  • Bērns var redzēt rupju lamāšanos un citu cilvēku aizvainošanu, pazemošanu.
  • TikTok būs redzami arī cilvēki, kas pārģērbušies biedējošos tērpos un izskatā, kas var radīt bērnam bailes un šoku.
  • Tāpat TikTok ir video, kuros cilvēki parādās puskaili vai pavisam kaili divdomīgās situācijās un pozās.
  • Īpaši uzmanīgiem pusaudžiem jābūt no lietotājiem, kuriem ir pašnāvnieciskas domas, kuri izplata uz pašnāvību mudinošus video vai tādus, kuros aicina sev nodarīt pāri.

Lai pasargātu savu bērnu no riskiem un apdraudējumiem TikTok platformā, vecākiem ne tikai jānodrošina, ka bērna konts ir privāts, bet kopā ar bērnu jāuzliek atbilstošie konta privātuma un drošības iestatījumi, kā arī jāapsver iespējas izmantot TikTok piedāvātos kontroles rīkus vecākiem.