Jaunumi

02.07.2020 / 10:36

Drošība Instagram

Jau daudzus gadus pusaudžu vidū ļoti populāra ir foto un video koplietošanas sociālo mediju lietotne Instagram, tā sniedz iespēju veidot savu “personisko blogu”, izvietojot savus foto un video “bilžu režģī” vizuāli radošā un spilgtā veidā. Ar foto/video un īsu komentāru vai tēmturi (hashtag) pusaudzis atspoguļo savas dzīves notikumus, dalās ar savām emocijām, ikdienas mirkļiem, u.tml. privāta rakstura informāciju.

 

Kāpēc šī lietotne tik ļoti aizrauj pusaudžus? Kādi ir riski un kā no tiem pasargāt savu bērnu? Atbildes uz šiem jautājumiem un noderīgu informāciju konta privātuma iestatījumiem atradīsiet padomu materiālā "Drošība Instagram".

 

Tomēr bieži vecāki pat nenojauš, ka pusaudzim ir konts un sava “Instagram pasaule”, kā arī var būt pārsteigti un pat šokēti, ieraugot bērna kontā publicēto. Vecākiem jāņem vērā, ka liela daļa pusaudžu pārlieku "dzenas" pēc popularitātes, lai savāktu pēc iespējas lielāku sekotāju skaitu, tiecoties kļūt par vietējiem influenceriem jeb iedvesmotājiem.

 

Vecākiem būtu svarīgi sekot līdzi sava bērna aktivitātēm sociālajos tīklos, lai būtu droši, ka:

 

  • Bērns nemelo par savu vecumu un viņam netiks rādīts viņa vecumam neatbilstošs saturs;
  • Nepublicē pārāk privātu informāciju par sevi un savu ģimeni;
  • Pusaudža kontā publicētais atbilst tam, kāds viņš ir reālajā dzīvē;
  • Bērna kontam seko (followers) viņam zināmas personas, ar kurām viņš ikdienā tiekas skolā, treniņos un pagalmā;
  • Neaizvaino un nepazemo citus savus vienaudžus, nepublicē rupjus komentārus;
  • Viņš neatbild svešām personām, kuras viņam raksta, iespējams, slēpjoties aiz viltus konta;
  • Bērns kontā nepublicē kaut ko depresīvu, satraucošu vai neatļautu (piem., sevi biedējošā paskatā, puskailu vai apakšveļā, lietojot alkoholu vai cigaretes u.tml.);
  • Īpaši uzmanīgiem pusaudžiem jābūt no lietotājiem, kuriem ir pašnāvnieciskas domas, kuri izplata uz pašnāvību mudinošus video vai tādus, kuros aicina sev nodarīt pāri.

Lai pasargātu savu bērnu no riskiem un apdraudējumiem Instagram platformā, vecākiem ne tikai jānodrošina, ka bērna konts ir privāts, bet kopā ar bērnu jāuzliek atbilstošie konta privātuma un drošības iestatījumi un laika kontroles rīki.