Jaunumi

08.06.2023 / 10:00

ChatGPT- uzticēties vai pārbaudīt

 

Bērni un jaunieši arvien vairāk ikdienā izmanto jaunākās mākslīgā intelekta (Artificial Intelligence AI) programmas, lai gūtu informāciju un atbildes uz sev interesējošiem jautājumiem. Bieži arī lai pildītu mājas darbus. Chat GPT šobrīd ir viens no populārākajiem šāda veida rīkiem, kas ģenerē cilvēkam līdzīgas atbildes uz ievadīto tekstu, izmantojot neticami lielu datu apjomu, tostarp grāmatas, tīmekļa vietnes un citu tiešsaistes saturu, kas attīstās līdz šim nebijušā ātrumā. Tāpēc būtiski uzraudzīt, kā jaunietis izmanto Chat GPT, un informēt viņu par iespējamiem riskiem un apdraudējumiem. Padomi pieejami šeit >

 

Kāpēc bērnam nevajadzētu aizrauties ar Al rīka izmantošanu?

  • ChatGPT ir paredzēts, lai sniegtu vispārīgu informāciju un atbildes uz jautājumiem. Tomēr tas nav piemērots aizstāt bērna personiskās pūles, domāšanu un mācību procesu.
  • Bērnam ir svarīgi veidot prasmes un izpratni, veicot mājas darbus, piemēram, lasot grāmatas, risinot uzdevumus, rakstot un veicot pētījumus. Tieši šie procesi palīdz bērniem attīstīt kritisko domāšanu, radošumu un mācīšanās spējas.
  • Kā jau jebkurš cits rīks, arī  Chat GPT ietver riskus, tādus kā plaģiātisms, dezinformācija, kibermobings, neprecīza informācija, bērna vecumam nepiemērotas informācijas pieejamība u.tml.