Interlande spēle

Jaunumi

10.07.2018 / 13:50

“Ziņu salons. 1918. jūnijs” LAMPA festivālā

Lai attīstītu sabiedrības medijpratību, iepazīstinot ar ziņu veidošanas procesiem un ļaujot pasākuma apmeklētājiem pieņemt dažādus lēmumus, ar ko ikdienā saskaras mediju satura veidotāji, 29.-30. jūlijā sarunu festivālā LAMPA tika atvērts "Ziņu salons. 1918. jūnijs". To organizēja Latvijas Drošāka interneta centrs Drossinternets.lv sadarbībā ar Ziemeļvalstu Ministru padomes biroju Latvijā un Kultūras ministriju. Ziņu salonu apmeklēja 467 sarunu festivāla dalībnieki.


„Ziņu salons 1918. jūnijs” viesiem bija iespēja papildināt savas medijpratības prasmes, praktiski darbojoties ziņu veidošanas, atlasīšanas un ietekmēšanas procesos, kā arī atstājot izveidoto saturu nākotnei mūsdienīgos formātos. Ikviens sarunu festivāla apmeklētājs tika aicināts pieteikties darbā ziņu salonā jeb, atšifrējot sludinājumu, –  iejusties ziņu vēstītāja (diktora), satura regulētāja (redaktora) amatos vai ļauties ziņu manipulatora izaicinājumam, mēģinot ar dažādu manipulācijas tehniku palīdzību informāciju padarīt saistošāku par patiesajām ziņām. Visi teksti, ar kuriem tika strādāts, ir 1918. gada 29.-30. jūnija laikrakstu materiāli. Tie LAMPAS apmeklētāju ērtības labad ir pārrakstīti jaunajā drukā. Apmeklētāju aktivitātēm tika sagatavoti 18 dažādi darba un vizuālie materiāli – izstrādājot to saturu, tekstu, vizuālo noformējumu.


No visiem 467 „Ziņu salons 1918. jūnijs” apmeklētājiem ziņu vēstītāja lomā iejutās 123. Piekļuvei ziņu vēstītāju sagatavotajiem video tika izveidota Facebook lapa "Ziņu Salons 1918", kurā tie ievietoti, ievērojot vispārējās datu regulas prasības. Satura regulētāja lomu izmēģināja 280 personas, bet ziņu manipulatora lomā iejutās vai manipulācijas tehnikas iepazina 64 ziņu salona viesi.
Latvijas Drošāka interneta centrs turpinās izmantot izstrādātos matriālus savos semināros un radošajās darbnīcās arī citviet Latvijā, lai piedāvātu sabiedrībai izmēģināt uz savas ādas – ko nozīmē veidot ziņas?!