Jaunumi

30.05.2022 / 10:10

Vasaras brīvlaikā bērnu pavedināšana internetā kļūs aktuālāka

 

Tuvojoties Starptautiskajai bērnu aizsardzības dienai, kas tiek atzīmēta 1. jūnijā, Latvijas Drošāka interneta centrs (Drossinternets.lv) īpašu uzmanību šobrīd aicina pievērst pieaugošajam bērnu pavedināšanas riskam internetā. Pirms vasaras brīvdienām vecāki aicināti ar bērniem pārrunāt riskus, kas saistīti ar draudzēšanos internetā.

 

Bērnu pavedināšana internetā ir apzināta manipulācija un draudzīgu attiecību veidošana ar bērnu vai bērna ģimenes locekļiem, lai iesaistītu bērnu seksuāla rakstura aktivitātēs. Visbiežāk varmākas bērnus uzrunā populārākajos sociālajos tīklos vai spēļu platformās un pēc tam pārvilina uz mazāk kontrolētām platformām, lai turpinātu ar viņiem saraksti, foto apmaiņu un video saziņu.

 


“Šā gada sākumā izveidotā pašpalīdzības testa sos.drossinternets.lv atbilžu rezultāti liecina – katrs piektais bērns 8-15 gadu vecumā ir saskāries ar pavedināšanu internetā. Ņemot vērā, ka testu aizpildīja vairāk nekā 3000 bērnu šajā vecuma grupā, var secināt, ka divu mēnešu laikā ir apkopota informācija par 600 bērniem, kas būtībā ir cietuši no pavedināšanas internetā. Tas ir ievērojams skaitlis, kas uzskatāmi raksturo dramatisko situāciju,” uzsver Drossinternets.lv vadītāja Maija Katkovska.


Pašpalīdzības tests sos.drossinternets.lv tika izveidots kampaņas "Bīstamā draudzība internetā” ietvaros, ko šopavasar uzsāka Drossinternets.lv sadarbībā ar Valsts policiju un Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekciju. Divu mēnešu laikā testu aizpildīja vairāk nekā 4500 bērnu un jauniešu vecumā no 8 līdz 17 gadiem.

 

  • Atbildes liecina, ka 16% jeb turpat 800 bērnus “interneta draugs” ir mēģinājis pierunāt vai piespieda fotografēt vai filmēt sevi kailu. Turklāt 59% pēc šī lūguma arī ir sevi nofotografējuši vai nofilmējuši kailu;
  • Ar 24% nepilngadīgo testa veicēju internetā sastapts “draugs” ir sarunājies par intīmām ķermeņa daļām;
  • 20% ir no šādas personas saņēmuši foto vai video, kas licis izjust bailes, kaunu, apjukumu;
  • 18% bērnu un jauniešu ir saņēmuši foto, video vai saiti, kur redzams kails pieaugušais vai viņa intīmās ķermeņa daļas.

Vecākiem svarīga informācija

  1. Viens no svarīgākajiem jautājumiem, kas vecākiem ir jāpārrunā ar bērniem, ir atšķirība starp draudzību internetā un draudzību reālajā dzīvē.
  2. Tikpat svarīgi izstāstīt, ka  internetā iepazīts draugs tomēr ir un paliek svešinieks, neskatoties uz to, cik jauks viņš ir vai cik ilgi bērns ar viņu ir sazinājies internetā.
  3. Ne mazāk svarīgi ir brīdināt par “sarkanajiem karogiem” jeb pazīmēm, kas var liecināt, ka bērnu kāds mēģina pavedināt, piemēram, ja “draugs” uzdod intīma rakstura jautājumus, aicina bērnu satikties reālajā dzīvē un piekodina par draudzību nevienam nestāstīt.
  4. Svarīgi ir arī paskaidrot, ka šādos gadījumos bērnam ir jāpārtrauc saziņa un jāizstāsta par notikušo uzticamam pieaugušajam.
  5. Vecākiem šādos gadījumos jāzvana uz Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas uzticības tālruni 116111, jāraksta čatā uzticibastalrunis.lv lapā vai mobilajā lietotnē “Uzticības tālrunis”. Par konstatēto likumpārkāpumu ir jāsazinās arī ar Valsts policiju, zvanot 110 vai vēršoties jebkurā policijas iecirknī.
  6. Jautājumu un neskaidrību gadījumā par pareizāko rīcību konsultēs drossinternets.lv eksperti.

 

Bērna draudzību internetā var notestēt vietnē sos.drossinternets.lv