Jaunumi

29.07.2021 / 15:07

Padomi vecākiem bērna ekrāna laika ierobežošanai

Interneta un ekrānu laikmetā viens no lielākajiem izaicinājumiem vecākiem ir rast līdzsvaru starp laiku, ko bērns pavada ekrānā un citām viņa ikdienas aktivitātēm. Ļaujot bērnam iepazīt internetu un attīstīt savas digitālās prasmes, svarīgi būt viņam blakus un palīdzēt veidot pozitīvu digitālo domāšanu un pieredzi. Drossinternets.lv aicina vecākus iepazīties ar padomiem, lai palīdzētu ģimenē ieviest noteikumus interneta izmantošanai un ekrāna laika ierobežošanai. Padomi pieejami šeit >>>

 

  • Ekrāna laiks katram bērnam nosakāms ļoti individuāli, jo ir atkarīgs no vairākiem faktoriem kā, piemēram, bērna vecums un briedums, raksturs, patērētā satura veids, mācīšanās vajadzībām, ģimenes ikdienas un rutīnas u.tml.
  • Kontrole pār “ekrāna” laiku, izmantojot tikai pulksteni, ne vienmēr ir pareizākā pieeja, drīzāk jāizvērtē interneta lietošanas mērķis un patērētā satura kvalitāte, tāpēc vecāku iesaistīšanās ir ļoti svarīga un nepieciešama, it sevišķi, ja bērns tikko sācis iepazīt internetu.
  1. Parādi bērnam, ka interneta saturs nav tikai izklaide, to var izmantot jēgpilni - savu mērķu sasniegšanai un prasmju pilnveidošanai.
  2. Runājiet un kopīgi vienojieties ar bērnu par ekrāna laika ierobežojumiem, kas balstīta uz abpusēju sapratni un uzticēšanos.
  3. Nosakiet laiku un ievērojiet konsekvenci.
  4. Nosakiet "bez ierīču” zonas mājās.
  5. Jautājiet savam bērnam, ko viņš dara internetā, lai viņš iemācītos jums uzticēt internetā piedzīvoto un redzēto.
  6. Izmantojiet vecāku kontroles rīkus.
  7. Māciet savu bērnu ziņot un pasargāt sevi no riskiem internetā.
  8. Rādiet piemēru savam bērnam!