Jaunumi

12.11.2019 / 13:07

Nesūti kailfoto!

Drossinternets.lv arvien biežāk saņem ziņojumus no pieaugušajiem un no pašiem pusaudžiem par to, ka nepilngadīgas personas kailfoto redzams internetā vai tiek izplatīts starp vienaudžiem saziņas platformās un sociālajos tīklos WhatsApp, Instagram, Snapchat utt. Diemžēl pusaudži savā starpā apmainās ar šāda veida saturu, kas var novest pie nopietniem emocionālās vardarbības gadījumiem. Jāņem vērā, ka apturēt kailfoto tālāku izplatību vai dzēst to no interneta ir sarežģīti un iespējams tikai, iesaistot palīdzības organizācijas un sociālo tīklu administrāciju.

ATCERIES! Nepilngadīgas personas kailfoto ir nelegāls saturs, par ko ir nekavējoties jāziņo Drossinternets.lv vai Valsts policijai. Atbilstoši Latvijas likumdošanai personu, kura rada vai izplata bērnu kailfoto, var tikt saukta pie kriminālatbildības. Kriminālatbildība iestājas no 14 gadu vecuma.

Lai informētu pusaudžus un pieaugušos (vecākus, skolu sociālos pedagogus un psihologus) par šāda veida riskiem un apdraudējumiem, esam izstrādājuši:

Ņemot vērā, ka daudzi pieaugušie un paši pusaudži nezina, ka nepilngadīgas personas kailfoto ir nelegāls saturs un to izplatīšana ir krimināli sodāma darbība, ļoti svarīgi viņus par to informēt, lai ierobežotu šāda satura izplatību internetā. Vecākiem svarīgi pusaudzi laicīgi brīdināt, ka nedrīkst uzņemt kailfoto, sūtīt vai pārsūtīt tos. Tomēr, ja bērna kailfoto ir nonācis internetā, noteikti jāiesaistās un jāpalīdz bērnam, lai pēc iespējas ātrāk dzēstu šādu saturu.

Aicinām skolas, jauniešu centrus, bibliotēkas u.c. organizācijas, savu iespēju robežās nodot šo informāciju jauniešiem, viņu vecākiem, kā arī citiem pieaugušajiem, kas ikdienā strādā ar pusaudžiem.