Jaunumi

17.03.2020 / 15:26

Kā sagatavot bērna datoru mācībām attālināti?

Ņemot vērā valdības ieviestos pasākumus koronavīrusa Covid-19 izplatības ierobežošanai, vecākiem ir jārēķinās, ka vismaz divas nedēļas pēc skolas brīvlaika beigām mācību viela būs jāapgūst attālināti. Tas nozīmē, ka skolēniem mācību procesā būs jāizmanto dators vai viedierīce, kas, iespējams, līdz šim nav izmantota mācībām. Droša interneta lietošana kļūs svarīgāka nekā jebkad agrāk, jo riski globālajā tīmeklī nav mazinājušies.

Drossinternets.lv ir sagatavojis piecus padomus vecākiem skolēnu drošībai laikā, kad mācības notiks attālināti:

  1. Viens no svarīgākajiem uzdevumiem ir sagatavot ierīci drošam apmācības procesam. Pirmkārt, skolēnam ieteicams izveidot atsevišķu lietotāja kontu, kas palīdzēs ierobežot iespēju piekļūt vecumam neatbilstošai informācijai. Tas ir īpaši svarīgi, ja datoru izmanto arī vecāki un tam nav uzstādīti vecuma ierobežojumi. Katrai operētājsistēmai jauna lietotāja konta izveidošana nedaudz atšķiras. Tāpat atšķirīga ir jauna lietotāja profila uzstādīšana dažāda vecuma ierīcēm. Kā izveidot lietotāja kontu datoram ar Windows operētājsistēmu, var uzzināt šeit >>>. Internetā ir pieejamas instrukcijas arī datoriem ar vecākām Windows versijām. Apple ierīču īpašnieki par Apple ID izveidi bērnam vairāk var uzzināt šeit >>>.
  2. Ņemot vērā, ka mācību procesā skolēni, visticamāk, izmantos Google meklētājprogrammu, iestatījumos jāieslēdz  “Droša meklēšana”. Tā palīdzēs izfiltrēt attēlu, videoklipu un tīmekļa vietņu meklēšanas rezultātus no bērna vecumam neatbilstošas informācijas. Lai arī šis rīks nav 100% precīzs, tas efektīvi cīnīsies ar pornogrāfiju meklēšanas rezultātos. Plašāka informācija pieejama šeit>>>.  Droša meklēšana ir pieejama arī citām meklētājprogrammām, piemēram, Bing meklētājprogrammai informācija pieejama šeit >>>.
  3. Bērnu pasargāšanai no nevēlamas informācijas internetā lieliski noder vecāku kontroles rīki: datoriem ar Windows operētājsistēmu informācija šeit >>>, bet Apple datoriem informācija šeit >>>. Ja mācību procesā  tiks izmantota viedierīce, uzstādiet Google Play un Apple piedāvātos kontroles rīkus Family Link un Family Sharing lietotņu un satura pārvaldībai bērnu viedierīcēs. Plašāka informācija pieejama šeit >>>.
  4. Ar sava Google konta iestatījumu palīdzību jūs varat noņemt nevēlamas reklāmas, kuras jums tiek rādītas, lietojot internetu un Google pakalpojumus, piemēram, YouTube, Chrome u. tml. Reklāmas tiek rādītas, balstoties uz informāciju, kuru jūs ikdienā meklējat un skatāties internetā no savām viedierīcēm, tāpat arī ņemot vērā jūsu intereses un konkrētā brīža atrašanās vietu, kā arī vecumu, kādu esat norādījis savā Google kontā. Plašāka informācija pieejama šeit >>>.
  5. Uz datora, kuru izmantos skolēns, noteikti ieslēdziet YouTube “Ierobežoto režīmu”, kas ierobežos iespēju, ka bērns saskarsies ar vardarbīga satura video. Informācija, kā to paveikt, ir pieejama šeit >>>.