Jaunumi

27.09.2018 / 10:40

Iniciatīva cīņai pret kibermobingu "Iekod pirkstā!"

 

Lai veicinātu atbildīgu mobilo ierīču un interneta lietošanu, kā arī mazinātu kibermobingu bērnu un pusaudžu vidū, mobilo sakaru operators BITE, sadarbojoties ar Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekciju, Valsts policiju un Drossinternets.lv, uzsāk iniciatīvu “Iekod pirkstā!”.

 

90% Latvijas vecāku uztrauc, ka viņu bērnu kāds varētu emocionāli pazemot internetā. Tajā pašā laikā katrs trešais atzīst, ka viņa zināšanas par kibermobingu nav apmierinošas – vecāki nav informēti par tā izpausmes formām un sekām, liecina aptaujas dati*.
 

Iniciatīvas “Iekod pirkstā!” ietvaros Latvijas skolās tiks organizēta Kiberdiena, kuru veidos izglītojošas kibermobinga tēmai veltītas aktivitātes gan skolēniem, gan viņu vecākiem un pedagogiem. Ekspertu komanda, kuru veido psihologi, Valsts policijas pārstāvji, tehnoloģiju speciālisti, Rīgas improvizācijas teātra aktieri un kibersargi – radio ētera personība un dīdžejs Toms Grēviņš, TV personība Lelde Ceriņa un mūziķis Markuss Riva -, skaidros: kas ir kibermobings, kā tas izpaužas, kā rīkoties, ja bērns ir emocionālās pazemošanas internetā upuris vai agresors, kā arī – kā lietot internetu un mobilās ierīces atbildīgi u.tml.   

 

Pirmā iniciatīvas “Iekod pirkstā!” aktivitātes norisinājās Valmierā un Jēkabpilī, kuras turpināsies arī Alūksnes, Jelgavas, un Liepājas skolās.

 

Buklets "Iekod pirkstā, pirms heito onlainā!"

 

*Aptauju veica BITE sadarbībā ar pētījumu kompāniju “Norstat Latvija”. Tā īstenota 2018. gada septembrī, aptaujājot 700 Latvijas iedzīvotājus, kuriem ir bērni vecumā no 8-16 gadiem.