Jaunumi

01.06.2021 / 08:04

Atklāta Latvijā pirmā Digitālo šķēršļu taka

 

Starptautiskajā bērnu aizsardzības dienā, 1. jūnijā, Tērvetes dabas parkā ir atklāta Latvijā pirmā Digitālo šķēršļu taka, kura tapusi Latvijas Drošāka interneta centram Drossinternets.lv sadarbojoties ar Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā, AS “Latvijas valsts meži” un mācību platformu “E-klase.lv”.

 

  • Kopējais Digitālo šķēršļu takas garums ir 1,5 kilometrs un tajā ir izvietots 21 kontrolpunkts ar saistošiem uzdevumiem, kas palīdz pilnveidot skolēnu vizuālo un digitālo pratību. Ņemot vērā, ka bērni un jaunieši digitālajā vidē ir īpaši iecienījuši fotogrāfiju uzņemšanu, sūtīšanu un apskati, Digitālo šķēršļu takas kontrolpunktus vienojošā tēma ir fotogrāfijas ceļš globālajā tīmeklī.
  • Kontrolpunktos atrodamie uzdevumi ir izveidoti kā sadzīviskas situācijas ar diviem iespējamiem rīcības variantiem, no kuriem jāizvēlas pareizākais. Uzdevumi ietver zināšanas par tādiem vizuālās un digitālās pratības aspektiem kā drošība internetā, cieņa pret citiem, viltus ziņu izplatīšana, autortiesības u.c.
  • Jaunā šķēršļu taka būs interesanta gan pamatskolas un vidusskolas skolēniem, gan viņu vecākiem. To aicinātas apmeklēt ģimenes vai skolēnu grupas pedagogu pavadībā.

Digitālo šķēršļu taka tika atklāta ar svinīgu simboliska Digitālā meža stādīšanu, kurā katrs iestādītais ozols simbolizē savu digitālās pratības elementu, kopā veidojot zināšanu mežu. “Līdzīgi kā mežā augošiem kokiem, arī zināšanām ir svarīga kopšana visa mūža garumā. Digitālā šķēršļu taka ir lieliska iespēja ģimenēm apvienot pastaigu dabā ar aizraujošu spēli, kas saistošā veidā palīdzēs skolēniem gan nostiprināt jau apgūtās zināšanas par drošību, gan tās papildināt. Takas kontrolpunkti ietver jautājumus, kas caurvij digitālās prasmes un būšanu dabā, aicinot izvērtēt situācijas un pieņemt drošākos lēmumus. Piemēram, ”Ko darīsi, ja, ejot pa meža taku, tev pretī nāks lācis - filmēsi vai tomēr glābsi savu ādu?” par izveidoto taku stāsta  Drossinternets.lv vadītāja Maija Katkovska.

 

Digitālo šķēršļu takas karte pieejama šeit:

Taka ir  pieejama bez maksas, un iegūto rezultātu katrs dalībnieks pārbauda pats takas finišā.